Siapa kat sini yang
suka makan bawang putih?
Makan bawang putih?
Heheh ada ke orang yang makan bawang putih mentah-mentah macam tu saja…
Biasanya kita ambil
pil/tablet bawang putih kan..ataupun yang memang ada dalam masakan kita…
Bawang putih
mempunyai sifat panas kering. Secara jujurnya saya kenal suplemen bawang putih
daripada mak saya. Mak saya memang makan hari-hari.
Waktu tu saya fikir…ehhhh
bawang putih pun orang makan ke…tak cukup ke kalau dalam masakan tu? Ohohoho……
Kalau nak makan
bawang putih mentah tu pun tak salah…tapi tahan ke dengan bau nya? Kalau
tahan..silakan ye…ataupun cuba makan dengan coklat atau susu. Yummy!!
Ohh kalau nak tahu
kenapa ye bawang putih tu berbau macam tu…
Sebab ia
mengandungi komponen Allicin – bahan utama
penyebab bau busuk pada bawang putih.
Bawang putih mengandungi bahan
yang tidak berbau dan merbahaya di panggil Alliin dan juga enzim yang di
panggil Allinase. Alliin dan Alliinase ni wujud bersama secara harmoni, tidak
mengganggu fungsi antara satu sama lain, dan di pisahkan oleh lapisan nipis yang
membahagi antara kedua bahan ini. Akan tetapi, apabila bawang putih itu di
serang, di pecahkan atau di tekan, pembahagi nipis antara Alliin dan Alliinase
akan pecah dan kedua unsur ini akan berhubung antara satu sama lain.
Dan
apabila ini berlaku dengan kehadiran oksigen, kedua unsur ini akan bergabung
untuk menghasilkan satu mekanisma untuk mempertahankan diri yang di panggil -
Allicin. Alliicin ini kemudian akan ditukar kepada ‘Diallul Disulfide’ untuk
menampakkan kesannya. Mekanisma pertahanan yang begitu menakjubkan inilah yang
menghasilkan bau yang busuk – untuk mempertahankan bawang putih dari jangkitan
bacteria dan virus. Ini adalah sebab mengapa Alliicin mengandungi bahan
antibakteria, antivirus serta sistem steril yang kuat.
Wahhhhaaa sangat berilmu pulak rasanya
dah tahu tentang bau bawang putih kan ? Hahaha…. Rasa macam kelas sains.
Untuk saya sendiri
(maklumla mengikut amalan mak tersayang kan) saya suka tablet/pil lah kan…senang..telan
saja 1 biji setiap hari.. InsyaAllah dapat khasiat nya. Maklumla zaman sekarang
ni macam-macam penyakit yang ada…bak kata orang putih it’s better to prevent
than cure. Tak gitu?
Tadaaaa….
Ni
bawang putih yang saya suka..
Apakah khasiat
bawang putih yang terkenal sejak zaman-berzaman ni sampai ada tablet ni?
- Sebagai antibiotik – kalau ada luka baru kena, sapukan bawang putih.
- Pencegah penyakit kanser – membantu mengurangkan bahan penyebab kanser iaitu Nitrosamine.
- Pengubat insomnia – makan setiap hari bawang putih boleh membuatkan saraf menjadi tenang. Cubalah!
- Detoksifikasi – bawang putih mampu mengeluarkan logam toksik seperti kadmium, raksa dan kadmium daripada tubuh dengan pantas. Toksik ini boleh menaikkan tekanan darah.
- Menurunkan kolesterol – seterusnya dapat melindungi jantung.
- Menstabilkan glukos di dalam tubuh.
- Menurunkan tekanan darah tinggi
- Membantu masalah pencernaan – bawang putih akan merangsang pengeluaran enzim pencernaan seterusnya mengatasi sembelit.
- Membantu mengatasi alergik
Ini adalah antara khasiat bawang putih. Sebenarnya
saya percaya ada banyak lagi. Boleh tak share dengan kami?
Pada saya untuk kesihatan menyeluruh saya
suka cadangkan ambil suplemen bawang putih ini. Lagipun harganya bukan mahal
dan berbaloi sangat dengan khasiatnya. Kenapa la kita nak berkira dalam bab-bab
penjagaan kesihatan kan…baju mahal-mahal boleh beli…Opsss hehehe..
Nak Garlic Shaklee hari ini?
Zila 019 5592717
Zila 019 5592717
No comments:
Post a Comment