Soya oh soya..
Soya adalah antara makanan yang dilanda kontroversi paling
hangat di dunia barangkali. Soya boleh jadi SANGAT BURUK, dan SANGAT BAIK,
bergantung kepada siapa yang kita tanya tentang soya. Ia boleh jadi superfood,
dan boleh jadi makanan penyebab penyakit kronik, bukan itu saja, malah menjadi
salah satu dalam agenda kaum Yahudi Laknatullah.
Penelitian terhadap soya memberi argumen untuk kedua-dua
pendapat ini… Jom teruskan pembacaan.
Kacang soya berasal dari Asia Timur (China, Jepun) dan
sekarang diusahakan secara besar-besaran di US. Namun begitu, 90% dari tanaman
soya yang diusahakan di Amerika adalah dari jenis GMO (genetically modified
organism) dan juga disembur dengan pelbagai racun serangga, racun rumpai dan
sebagainya.
Soya dimakan dengan pelbagai cara (tapi tak boleh makan
mentah-mentah), misalnya dimakan secara terus selepas direbus, yakni edamame
yang biasa didapati di kedai sushi; tofu; yang menjalani proses penapaian
seperti natto dan tempeh; minuman soya dan pelbagai lagi.
Di Amerika, kacang soya tidak dijadikan bahan makanan secara
meluas, kebanyakan kacang soya di US diproses menjadi minyak soya. Dan biasanya
dari sisa pembuatan minyak soya inilah yang diproses menjadi makanan berasaskan
soya, termasuk minuman soya!
Jadi tidak hairanlah kalau produk soya yang dihasilkan itu
bukan lagi makanan sihat, tapi sebaliknya HAMPAS, dan ditambah dengan pelbagai
‘added vitamin’, ‘enriched with vitamin’ dan sebagainya.
Malah, produk soya yang namanya minyak soya adalah hasil
dari pengekstrakan kacang soya dengan menggunakan larutan bahan kimia heksana.
Heksana adalah sejenis pelarut yang diperbuat dari minyak petroleum yang banyak
digunakan dalam industri pembuatan makanan termasuklah penghasilan minyak dari
tumbuhan!
Salah satu bahan dalam soya yang dianggap sangat berbahaya
kepada kesihatan adalah estrogen yang terdapat dalam soya dalam bentuk
phytoestrogen. Banyak kajian terhadap estrogen atau hormon wanita menunjukkan
pengambilan estrogen memberi kesan yang buruk kepada fungsi normal hormon
estrogen dalam tubuh manusia. Namun. kajian2 tersebut dibuat ke atas estrogen
semata-mata, bukan ke atas soya. Kajian yang dibuat ke atas bekas pesakit
kanser payudara di China pula menunjukkan sebaliknya! Pengambilan soya tidak
memberi kesan negatif kepada penderita kanser tersebut.
Proses penapaian (fermented) dikatakan menjadi punca kenapa
soya tidak memberi kesan negatif kepada kesihatan penduduk Jepun. Namun begitu,
orang-orang China tidak menjalankan proses tersebut ke atas soya makanan
mereka, dan memiliki tahap pengidap kanser yang rendah. Kajian juga menunjukkan
tiada beza antara soya yang ditapai atau tidak ditapai.
Terdapat satu kajian ke atas wanita yang diberi bahan
makanan ekstrak dari soya, yang mana menunjukkan meningkatnya sel efitelial
yang berkaitan dengan kanser payudara dalam tubuh mereka. Manakala satu lagi
kajian yang mana sekumpulan wanita diberi makan soya yang tidak menjalani
proses seperti di atas, menunjukkan penurunan risiko mendapat kanser payudara.
Ternyata soya sebenarnya bukan tidak bagus, tapi cara ia
dihasilkan (GMO) dan cara ia diproses (menggunakan bahan kimia, hanya ambil
hampas, etc) menjadikan soya sejenis makanan yang berbahaya!
Maka, pilihlah produk soya yang bukan GMO dan tidak
menjalani proses yang mengurangkan khasiat sebenar soya, serta makanlah dengan
besederhana.
Untuk mendapatkan maklumat tentang soya, sila dapatkan dari
pelbagai pihak, dan pelbagai bahan
bacaan. Jangan hanya mendapatkannya dari penjual produk soya, dan jangan
hanya mendapatkannya dari mereka yang anti-soya. Sebaliknya dapatkan
bukti-bukti dari kajian yang telah pun dilakukan. Dari banyak kajian yang
dibuat, kebanyakan kajian terhadap bahan dalam soya yang dikaji secara isolated
(contohnya, dalam soya ada isoflavone, yang dikaji cuma isoflavone saja)
memberi keputusan yang negatif. Manakala kajian terhadap pengambilan soya yang
lebih baik (bukan makan/cucuk isoflavones semata-mata misalnya) memberi
keputusan positif.
Apa-apa pun, nilai dengan ilmu, bukan emosi. Walaupun soya
tidak terdapat dalam resepi masakan Timur Tengah (mungkin iklim tidak sesuai
untuk ditanam di sana), namun ia tidak tertulis di mana-mana sebagai haram.
No comments:
Post a Comment